Οι Εβραίοι στον κόσμο του Νεοελληνικού Διαφωτισμού και της Επανάστασης του 1821
Επιστημονική Επιμέλεια
Βάνα Νικολαΐδου-Κυριανίδου, Κωνσταντίνος Ηροδότου
Έτος έκδοσης: 2022
Σελίδες: 256
Εκδόσεις Καπόν
Τα δοκίμια που περιλαμβάνονται στον παρόντα τόμο εστιάζουν στην πολυσήμαντη σχέση του εβραϊκού ζητήματος, αλλά και των ίδιων των Εβραίων, με τον Νεοελληνικό Διαφωτισμό και την Επανάσταση του 1821. Κατόπιν μιας μακράς αρχειακής έρευνας που ξεκίνησε από την Ελλάδα και συνεχίστηκε στη Γαλλία, τη Γερμανία, το Ισραήλ, αλλά και την Αμερική, αξιοποιήσαμε άγνωστα τεκμήρια, τα οποία δημοσιεύουμε εδώ και χάρη στα οποία αποκαλύπτονται σημαντικές πτυχές της εποχής που περιέπεσαν σε λήθη. Πρόκειται για το πρώτο ερευνητικό βήμα στην προσπάθεια επανεξέτασης του ρόλου, της δράσης και της δυναμικής του εβραϊκού πληθυσμού σε μια περίοδο ριζικών μεταβολών, η οποία εκτείνεται από τους προεπαναστατικούς χρόνους και την Επανάσταση μέχρι κάποιες δεκαετίες μετά την ίδρυση του ελληνικού κράτους. Μέσα από κεντρικές και έκκεντρες αφηγήσεις συζητούμε τον πολυδιάστατο χαρακτήρα της διαδικασίας συγκρότησης της ελληνικής ταυτότητας, αποτυπώνουμε τη συμβολή των Εβραίων στην Επανάσταση του 1821, αναδεικνύουμε τους οραματισμούς της εποχής, αλλά και καταδεικνύουμε τις διαψεύσεις που ακολούθησαν. Υπό την προοπτική αυτή, η εν λόγω θεματική υπερβαίνει το ιστορικό πλαίσιο εντός του οποίου περιορίζεται, αποκαλύπτοντας την απρόσμενη επικαιρότητά της.
ΟΙ ΠΟΛΛΑΠΛΕΣ ΕΚΦΑΝΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΝΤΙ-ΕΒΡΑΪΣΜΟΥ
Νικολαΐδου-Κυριανίδου Βάνα (Επ.)
Έτος έκδοσης: 2022
Σελίδες: 448
ΠΕΚ
Ο αντι-εβραϊσμός οδήγησε κατά το παρελθόν σε ανείπωτα εγκλήματα, όμως δεν έχει πάψει να στοιχειώνει τον σύγχρονο κόσμο. Ο συλλογικός τόμος των Πολλαπλών εκφάνσεων του αντι-εβραϊσμού αποσκοπεί στο να λειτουργήσει ως ένας, πιθανόν άβολος, καθρέφτης των πολύμορφων όψεων του ελληνικού αντι-εβραϊσμού, αναδεικνύοντας τις διασυνδέσεις του με τις συναφείς εξελίξεις στο ευρύτερο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι· ανατέμνει τη γέννηση και την εξέλιξη των ιδεολογημάτων που χρησιμοποιούσε και εξακολουθεί να χρησιμοποιεί η αντισημιτική ρητορική προκειμένου να βρει απήχηση στην ελληνική και την ευρωπαϊκή κοινωνία.
Ο εξαιρετικά πολυδιάστατος χαρακτήρας του φαινομένου του αντι-εβραϊσμού επιβάλλει διαθεματικές προσεγγίσεις. Σε πείσμα των δυσκολιών αυτού του χαοτικού ερευνητικού πεδίου, οι συγγραφείς αποπειρώνται να φωτίσουν διαφορετικές και πιθανόν άγνωστες πτυχές μιας ρατσιστικής αντίληψης που κυριάρχησε στον 20ό αιώνα και συνεχίζει να δηλητηριάζει τη δημόσια σφαίρα. Εξετάζονται, συνδυάζοντας τη διαχρονική και τη συγχρονική οπτική, οι ιστορικές διαδρομές του αντισημιτισμού και η αναβίωσή του στη σύγχρονη πολιτική ρητορική, ο αντι-εβραϊσμός στα γράμματα και στις τέχνες, ο αντίκτυπός του στο πεδίο των ιδεών, ενώ επιχειρείται και η προσέγγιση του Ολοκαυτώματος υπό το πρίσμα της βιοηθικής. Σε κάθε περίπτωση, τους συγγραφείς τούς συνδέει η αγωνία να ανταποκριθούν στο επιτακτικό αίτημα της κατανόησης ενός φαινομένου που εξακολουθεί να ορθώνει το φάσμα της βαρβαρότητας μπροστά στον δυτικό πολιτισμό.
Στον τόμο γράφουν οι: Μαρία Καβάλα, Διονύσης Γ. Δρόσος, Ρίκα Μπενβενίστε, Ποθητή Χαντζαρούλα, Δημήτρης Ψαρράς, Τρισεύγενη Γεωργακοπούλου, Ιωάννης Μ. Κωνσταντάκος, Φραγκίσκη Αμπατζοπούλου, Άννα Μαυρολέων, Κώστας Σπηλιώτης, Ρένα Μόλχο, Βασιλική Λαλαγιάννη, Φώτης Στάμος, Δημήτρης Ν. Λαμπρέλλης, Γιάννης Δημητρακάκης, Κατερίνα Καρούνια, Γιώργος Φαράκλας, Στέφανος Δημητρίου, Φίλιππος Κ. Βασιλόγιαννης, Γιώργος Χ. Παπαοικονόμου, Βίκυ Ιακώβου, Γιώργος Γρηγορίου, Σταυρούλα Τσινόρεμα, Ευάγγελος Δ. Πρωτοπαπαδάκης και Μαρία Κ. Χωριανοπούλου, ενώ τον συντονισμό και την επιμέλεια είχε η Βάνα Νικολαΐδου-Κυριανίδου, που έγραψε και την εισαγωγή.
Το εξώφυλλο είναι έργο του Αλέκου Βλ. Λεβίδη.
ΑΝΑΤΕΜΝΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΡΑΤΣΙΣΜΟ
Δέκα και ένα Δοκίμια
Νικολαΐδου-Κυριανίδου Βάνα (Επ.)
Έτος έκδοσης: 2021
Σελίδες: 368
Εκδόσεις ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ
Παρά τις τραγικές ιστορικές εμπειρίες που βαρύνουν το Δυτικό πολιτισμό –με αποκορύφωμα τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διέπραξε ο ναζισμός στο όνομα της καθαρότητας της φυλής–, η ρητορική τού μίσους και οι δολοφονικές δράσεις ενάντια στον ομαδοποιημένο Άλλο δεν έχουν εκλείψει στις μέρες μας. Αντίθετα, εξακολουθούν να απασχολούν έντονα τόσο την εγχώρια όσο και την διεθνή ειδησεογραφία, καθιστώντας έτσι πρόδηλο το μέγεθος της απειλής που αποτελούν. Αυτή η διαπίστωση αποτελεί τον λόγο ύπαρξης του παρόντος συλλογικού τόμου, ο οποίος περιλαμβάνει μεταφρασμένες μελέτες σχετικά με αυτό το φαινόμενο, όπως και δυο δοκίμια που δημοσιεύονται για πρώτη φορά. Με στόχο την πληρέστερη κατανόηση διαφόρων και διαφορετικών εκφάνσεων του ρατσισμού, όπως αυτές εμφανίσθηκαν διαχρονικά και όπως υφίστανται στη συγχρονία, στον τόμο παρουσιάζονται και οι απόψεις δύο αντιπροσωπευτικών υποστηρικτών της ρατσιστικής θεώρησης. Μέσα από την ανάγνωση των δοκιμίων καθίσταται σαφές ότι ο «επιστημονικός ρατσισμός», που επίσης αναλύεται εδώ, δεν αποτελεί παρά μια από τις μορφές του φαινομένου. Το ίδιο επικίνδυνος, όμως, για τις δημοκρατικές κοινωνίες αναδεικνύεται και ο τωρινός «ρατσισμός χωρίς φυλή», ο οποίος, ενώ προηγήθηκε του βιολογισμού, επανεμφανίσθηκε, εκσυγχρονισμένος, μετά την αποδόμηση της «φυλετικής επιστήμης».